Brand in garagebedrijf slaat over naar woonboulevard

SOESTERBERG – Maandagavond 19 juli rond 19.40 uur is een zeer grote brand ontstaan in het pand van een garagebedrijf aan de W. Stuutlaan / Amersfoortsestraat in Soesterberg.

De brandweer kreeg de melding van een brand in een garagebox. Vrijwel direct na de eerste melding werd het sein “middel brand” al afgegeven. Hierdoor komen meerdere blusvoertuigen naar de locatie toe. Bij aankomst van de brandweer bleek het te gaan om een garagebedrijf en kwamen de vlammen al door het dak naar buiten. Rond 19.50 uur werd het sein “zeer grote brand” afgegeven. De vlammen in de bedrijfshal van de garage grepen snel om zich heen en er waren ook diverse explosies te horen.

Doordat de brand zo snel om zich heen greep werd er rond 20.20 uur het sein “Grip 1” afgegeven. GRIP staat voor Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdingsprocedure. Dat houd in dat er diverse woordvoerders en andere diensten samen komen op de locatie om alles in goede banen te leiden. Ook kan er dan snel meer of minder hulpdiensten ingezet worden. Omdat het vuur binnen een uur een verwoestende kracht had sloeg de brand over naar de naastgelegen woonboulevard. Hier zit onder andere de Leen Bakker, Roobol, Keuken Depot en de Kwantum in gevestigd. Door de grootte van de brand en omdat het vuur ook hier snel om zich heen greep werden er zogeheten Crashtenders opgeroepen. Drie voertuigen vanuit Schiphol AirPort en één vanuit Lelystad AirPort waren onderweg naar de brand. Deze wagens worden normaal ingezet voor vliegtuigbranden. Rond 01.00 uur stonden bijna alle winkels in de brand. De zijgevels en daken zijn door de brand ingestort. Rond 03.00 zag het er naar uit dat het vuur redelijk onder controle was. De vlammen werden minder en de Crashtenders hebben geholpen met blussen.

Na ruim 9 uur blussen is het de brandweer vooralsnog gelukt om overslag te voorkomen naar de Kwantum. Alle andere woonwinkels en het garagebedrijf zijn volledig afgebrand en worden zo snel mogelijk gesloopt vanwege instortingsgevaar. Het Team BrandOnderzoek (TBO) van de brandweer en de rechercheurs van de politie zullen later onderzoek doen naar de oorzaak van de brand. Gedurende het incident zijn alle wegen rondom de brand afgesloten voor verkeer. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Update: Dinsdagochtend 20 juli omstreeks 07.10 uur heeft de brandweer het sein ‘brand meester’ afgegeven.

 © 2021 | Copyright – Hulpdiensten Amersfoort |